Zlatni rez

Zlatni rez je omjer gdje se veća stranica (a) odnosi prema manjoj (b) kao što se zbroj stranica (a+b) odnosi prema većoj stranici (a). tj. (a+b)/a iznosi približno 1.618033. Za izračun unesite jednu vrijednost (a, b ili a+b), a ostale dvije vrijednosti se izračunavaju.

a:
b:
a+b:

 

 

Zlatni rez je pojam korišten u matematici i fizici, a označava odnos koji se smatra optimalnim u nekom procesu raspodjele. To se odnosi na omjer između dva približno jednaka dijela, koji se smatra najprivlačnijim i najestetski ugodnijim.

U matematici, zlatni rez se može primijeniti na geometrijskim konstrukcijama, poput zlatnog reza kružnice i zlatnog reza spirale. Ovaj omjer se računa korištenjem zlatnog reza, koji se izračunava kao:

Φ = (1 + √5) / 2

Zlatni rez se također može primijeniti na arhitektonskim projektima, grafičkom dizajnu, fotografiji, muzici i drugim umjetničkim i tehničkim područjima.

Osim toga, zlatni rez se može primijeniti na ekonomskim procesima, poput raspodjele dohotka ili zasluga, te u tržišnoj ekonomiji, gdje se koristi za modeliranje optimalne raspodjele cijena i količine.

Ukratko, zlatni rez je važan pojam koji se koristi u raznim disciplinama, a koji opisuje idealan odnos između dva dijela, koji se smatra najboljim i najprivlačnijim.

Prijestupne

Kalkulator prijestupne godine, za unesenu godinu računa se broj dana

Tjedan u godini

Izračun tjedna u godini za odabrani datum i kalkulator za zbrajanje dana za uneseni datum

Pdf

Kalkulator za generiranje pdf-a datoteke iz html-a

Trokut

Kalkulator za trokut pomoću Pitagorina poučka, izračun površine, opsega i kuteva u stupnjevima

Zlatni rez

Zlatni rez je pojam korišten u matematici i fizici, a označava odnos koji se smatra optimalnim u nekom procesu raspodjele.

Stepenice

Kalkulator za izračun konstrukcije stepenica, izračunava visinu stepenice i širinu gazišta

Volumen kvadra

Kalkulator za izračun volumena kvadra u centimetrima, metrima kubnim i litrama

Big data

Big data ima sve veću ulogu u suvremenom poslovanju. Kao odgovor na te izazove, razvijaju se napredne tehnologije za prikupljanje, analizu i skladištenje podataka, a stručnjaci rade na razvoju novih metoda