Zlatni rez

Zlatni rez je omjer gdje se veća stranica (a) odnosi prema manjoj (b) kao što se zbroj stranica (a+b) odnosi prema većoj stranici (a). tj. (a+b)/a iznosi približno 1.618033. Za izračun unesite jednu vrijednost (a, b ili a+b), a ostale dvije vrijednosti se izračunavaju.

a:
b:
a+b:

 

 

Zlatni rez je pojam korišten u matematici i fizici, a označava odnos koji se smatra optimalnim u nekom procesu raspodjele. To se odnosi na omjer između dva približno jednaka dijela, koji se smatra najprivlačnijim i najestetski ugodnijim.

U matematici, zlatni rez se može primijeniti na geometrijskim konstrukcijama, poput zlatnog reza kružnice i zlatnog reza spirale. Ovaj omjer se računa korištenjem zlatnog reza, koji se izračunava kao:

Φ = (1 + √5) / 2

Zlatni rez se također može primijeniti na arhitektonskim projektima, grafičkom dizajnu, fotografiji, muzici i drugim umjetničkim i tehničkim područjima.

Osim toga, zlatni rez se može primijeniti na ekonomskim procesima, poput raspodjele dohotka ili zasluga, te u tržišnoj ekonomiji, gdje se koristi za modeliranje optimalne raspodjele cijena i količine.

Ukratko, zlatni rez je važan pojam koji se koristi u raznim disciplinama, a koji opisuje idealan odnos između dva dijela, koji se smatra najboljim i najprivlačnijim.

Valjak

Valjak je geometrijsko tijelo, izračunajte volumen u litrama i oplošje valjka jednostavni kalkulator

Centrifugalna

Kalkulator za izračun centrifugalne sile, formula je F=m*v*v/r

Brojač riječi

Brojač rečenica, riječi i slova u tekstu

Kriptovalute

Kriptovalute su decentralizirane valute koje se koriste za elektronske transakcije.

Digitalni kalkulatori

Digitalni kalkulatori su neizostavni pomagači u svakodnevnom životu, koji su značajno olakšali rad s matematičkim izračunima.

Ohmov zakon

Kalkulator za ohmov zakon tj. odnos električne struje, napona i otpora.

Trokut

Kalkulator za trokut pomoću Pitagorina poučka, izračun površine, opsega i kuteva u stupnjevima

Tjedan u godini

Izračun tjedna u godini za odabrani datum i kalkulator za zbrajanje dana za uneseni datum