Zlatni rez

Zlatni rez je omjer gdje se veća stranica (a) odnosi prema manjoj (b) kao što se zbroj stranica (a+b) odnosi prema većoj stranici (a). tj. (a+b)/a iznosi približno 1.618033. Za izračun unesite jednu vrijednost (a, b ili a+b), a ostale dvije vrijednosti se izračunavaju.

a:
b:
a+b:

 

 

Zlatni rez je pojam korišten u matematici i fizici, a označava odnos koji se smatra optimalnim u nekom procesu raspodjele. To se odnosi na omjer između dva približno jednaka dijela, koji se smatra najprivlačnijim i najestetski ugodnijim.

U matematici, zlatni rez se može primijeniti na geometrijskim konstrukcijama, poput zlatnog reza kružnice i zlatnog reza spirale. Ovaj omjer se računa korištenjem zlatnog reza, koji se izračunava kao:

Φ = (1 + √5) / 2

Zlatni rez se također može primijeniti na arhitektonskim projektima, grafičkom dizajnu, fotografiji, muzici i drugim umjetničkim i tehničkim područjima.

Osim toga, zlatni rez se može primijeniti na ekonomskim procesima, poput raspodjele dohotka ili zasluga, te u tržišnoj ekonomiji, gdje se koristi za modeliranje optimalne raspodjele cijena i količine.

Ukratko, zlatni rez je važan pojam koji se koristi u raznim disciplinama, a koji opisuje idealan odnos između dva dijela, koji se smatra najboljim i najprivlačnijim.

Brzina

Kalkulator pretvara brzinu iz kilometara na sat u metri u sekundi i milja na sat i mph u kmh

ip Adresa

Saznajte Vašu trenutnu javnu IP adresu i njenu lokaciju

Tjedan u godini

Izračun tjedna u godini za odabrani datum i kalkulator za zbrajanje dana za uneseni datum

Gustoća

Gustoća je omjer mase i volumena, izračunajte gustoću tvari pomoću kalkulatora

Kn u Eur

Konvertor kuna u eure po fiksnom tečaju od 7,53450

Radni sati

Izračun razlike između dva vremena u satima i minutama, odnosno računanje radnog vremena u tjednu od vremena početka do vremena kraja rada

ISRC

ISRC kod je međunarodni standardni kod koji se koristi za identifikaciju jedinstvenog zvučnog zapisa ili glazbenog videa.

Potrošnja goriva

Kalkulator za izračun potrošnje vozila za određenu udaljenost