CMS (Content Management System)

CMS (Content Management System) ili sustav za upravljanje sadržajem je vrsta softvera koji omogućuje pojedincima i organizacijama jednostavno upravljanje i objavljivanje web sadržaja. 

CMS se sastoji od tri ključne komponente: baze podataka, korisničkog sučelja i predložaka. Baza podataka je mjesto gdje se pohranjuju svi podaci o web stranici, kao što su tekstovi, slike, videozapisi i drugi sadržaj. Korisničko sučelje omogućuje administratorima da jednostavno upravljaju svim aspektima web stranice, kao što su postavljanje sadržaja, administriranje korisničkih računa i upravljanje funkcionalnostima web stranice. Predlošci su unaprijed izrađene strukture web stranice koje se mogu prilagoditi prema potrebama tvrtke ili pojedinca.

CMS ima nekoliko ključnih funkcija. U nastavku su neke od njih:

  1. Jednostavno ažuriranje sadržaja - CMS omogućuje administratorima web stranice da jednostavno ažuriraju sadržaj web stranice. To je vrlo korisno za organizacije koje žele ažurirati svoje proizvode ili usluge na web stranici.

  2. Upravljanje sadržajem - CMS olakšava organizacijama da upravljaju i organiziraju sadržaj na svojim web stranicama. Administratori web stranica mogu organizirati sadržaj u kategorije ili koristiti oznake kako bi olakšali pretraživanje sadržaja.

  3. Višekorisnički pristup - CMS omogućuje višekorisnički pristup web stranici, što znači da više ljudi može surađivati ​​na web stranici. Administratori mogu postaviti različite razine pristupa za različite korisnike, što omogućuje veću kontrolu nad web stranicom.

  4. Dizajniranje web stranice - CMS omogućuje administratorima da prilagode izgled i osjećaj web stranice pomoću unaprijed izrađenih predložaka. To omogućuje organizacijama da stvore web stranicu koja odgovara njihovom brendu i ciljevima.

  5. SEO optimizacija - CMS omogućuje administratorima da optimiziraju svoju web stranicu za tražilice, što pomaže u poboljšanju vidljivosti web stranice u tražilicama.

U današnjem digitalnom dobu, CMS je postao ključni alat za organizacije koje žele stvoriti i o

državati profesionalnu web stranicu. CMS olakšava stvaranje i upravljanje web stranicama, bez potrebe za poznavanjem programiranja ili dizajna. To znači da čak i organizacije s malim proračunima mogu stvoriti web stranicu koja izgleda profesionalno i funkcionalno.

CMS također omogućuje brzo ažuriranje web stranice. Sustav automatski generira nove verzije web stranice nakon ažuriranja, tako da korisnici neće vidjeti promjene dok administratori ne potvrde ažuriranje. To je korisno za organizacije koje žele brzo ažurirati svoj sadržaj i prilagoditi svoju web stranicu promjenjivim potrebama.

Uz to, CMS ima mnoge prednosti u smislu sigurnosti. CMS redovito objavljuje ažuriranja koja popravljaju poznate sigurnosne propuste, što znači da će web stranice biti sigurnije od hakiranja ili drugih sigurnosnih prijetnji.

CMS softver

Postoji mnogo CMS softvera dostupnih na tržištu, ali neki od najpopularnijih su:

  1. WordPress - Najpopularniji CMS na svijetu, koristi ga više od 40% svih web stranica na internetu.

  2. Joomla - Drugi po popularnosti CMS koji se može koristiti za stvaranje različitih vrsta web stranica.

  3. Drupal - Napredni CMS koji se koristi za stvaranje složenih web stranica, poput društvenih mreža ili velikih web stranica.

  4. Magento - CMS posebno dizajniran za e-trgovinu i online trgovinu.

  5. Shopify - CMS usmjeren na e-trgovinu i online prodaju, posebno popularan među manjim poduzećima.

Svaki od ovih CMS-ova ima svoje prednosti i nedostatke te se razlikuju po razini složenosti, funkcionalnosti i prilagodljivosti. Najbolji CMS za vašu organizaciju ovisi o vašim potrebama i ciljevima.

 

U zaključku, CMS je izuzetno koristan alat za organizacije koje žele stvoriti profesionalnu web stranicu i upravljati sadržajem na webu. Uz mnoge funkcije, kao što su jednostavno ažuriranje sadržaja, upravljanje sadržajem i dizajniranje web stranice, CMS omogućuje organizacijama da učinkovito upravljaju svojom web prisutnošću. S obzirom na brz rast digitalne ekonomije, CMS će i dalje biti ključni alat za organizacije koje žele ostati konkurentne i relevantne na webu.

Generator lozinki

Dobra lozinka je važna ukoliko ne želite da netko provali u vaš račun, generator nasumičnih lozinki (zaporki) je vrlo koristan alat u kreiranju kvalitetne zaporke

Računi

Izrada online računa, unesite stavke računa, cijenu, popust i Pdv, račun i pdf za ispis se generiraju automatski

Bačva

Kalkulator za izračun volumena bačve, unesite visinu, gornji radius i srednji radius

Programerski

Kalkulator za pretvorbu iz decimalnog u heksadecimalni, binearni i oktalni sustav

Pdf

Kalkulator za generiranje pdf-a datoteke iz html-a

Home

Kalkulator online za izračun složenih matematičkih izraza sa pregledom liste povijesti rezultata, kalkulator valuta i kalkulator kredita

Volumen kvadra

Kalkulator za izračun volumena kvadra u centimetrima, metrima kubnim i litrama

Ćirilica u latinicu

Prevedi iz ćirilice u latinicu, automatsko prevođenje teksta napisanog u ćirilici