Bitcoin

Bitcoin je digitalna valuta koja je nastala 2008 a 2009 postao je opensource, cijena 1 bitcoina je tada bila nekoliko centi. Kao izumitelj bitcoina spominje se japanski programer Satoši Nakamoto (najmanja jedinica je 0,00000001 bitcoina i nazvan Satoši).

Maksimalan broj bitcoina biti će 21 milion (trenutno postoji nešto više 16 000 000 ) i predviđa se da će se to desiti 2140, a jedini način da se stvori novi bitcoin je rudarenje. Nagrada rudarima za jedan blok je 12.5 BTC, a jedan blok se izrudari svakih 10 minuta. 

Bitcoin je decentraliziran tj. banke ili država ne utječe na bitcoin mrežu. Bitcoin je anoniman (ali ipak ne potpuno) tako da bilo tko može anonimno otvoriti bitcoin adresu, a jedan korisnik može imati neograničen broj adresa. Sve transakcije napravljene u mreži bitcoin-a su transparente tj. čuvaju se u blockchain

Transakcije traju oko 10 min, a da bi uplatili nekome novac dovoljno je da znate njegovu adresu. Sve transakcije napravljene preko bitcoin mreže su nepovratne.

Kako rudariti bitcoin?

Najjednostavniji način je rudariti u oblaku, možda najbolja stranica za to je hashflare.io nakon logiranja potrebno je kupiti SHA-256 (algoritam se kupuje na ugovor od 1 god.) minimalno 1TH/s.

Pregled trenutne vrijednosti bitcoin-a prema američkom dolaru (USD)