Bitcoin

Bitcoin je digitalna valuta koja je nastala 2008 a 2009 postao je opensource, cijena 1 bitcoina je tada bila nekoliko centi. Kao izumitelj bitcoina spominje se japanski programer Satoši Nakamoto (najmanja jedinica je 0,00000001 bitcoina i nazvan Satoši).

Nakon svakih 210 000 iskopanih blokova (otprilike svake četiri godine), nagrada po bloku koja se daje rudarima za obradu transakcija prepolovi se. Time se prepolovljuje dinamika kojom se novi Bitcoin pušta u optjecaj ovaj cilkus će trajati do 2140 godine, kada će u svih 21 milion bitcoina biti u opticaju.

U 2009. godini nagrada za svaki iskopani blok bila je 50 bitkoina. Nakon prvog prepolovljenja bilo je 25, zatim 12.5, a od 11. svibnja 2020. pala je na 6,25 bitcoina po bloku.

Ima li prepolovljenje bilo kakav utjecaj na cijenu Bitcoina?

Cijena Bitcoina kontinuirano i značajno raste od njegovog lansiranja 2009. godine, kada se trgovalo par dolara, pa sve do početka 2021. godine kada je cijena jednog bitcoina premašila 51 250 USD. Budući da prepolovljenje blokovske nagrade udvostručuje troškove rudarima koji su u osnovi proizvođači bitcoina. Empirijski dokazi pokazuju da cijena bitcoina raste u očekivanju prepolovljenja, često nekoliko mjeseci prije stvarnog događaja. 

Bitcoin je decentraliziran tj. banke ili država ne utječe na bitcoin mrežu. Bitcoin je anoniman (ali ipak ne potpuno) tako da bilo tko može anonimno otvoriti bitcoin adresu, a jedan korisnik može imati neograničen broj adresa. Sve transakcije napravljene u mreži bitcoin-a su transparente tj. čuvaju se u blockchain

Transakcije traju oko 10 min, a da bi uplatili nekome novac dovoljno je da znate njegovu adresu. Sve transakcije napravljene preko bitcoin mreže su nepovratne.

 

Pregled trenutne vrijednosti bitcoin-a prema američkom dolaru (USD)

Napojnica

Kalkulator za izračun napojnice, tringelda ili bakšiša

Big data

Big data ima sve veću ulogu u suvremenom poslovanju. Kao odgovor na te izazove, razvijaju se napredne tehnologije za prikupljanje, analizu i skladištenje podataka, a stručnjaci rade na razvoju novih metoda

Izračun postotka

Izračun postotka online na tri jednostavna načina omogućuje brže izračunavanje postotka, postotka promjene, te zbrajanje i oduzimanje postotka od zadane vrijednosti.

Kripto Kalkulator

Kalkulator kriptografski za izračunavanje hash-a od unesenog teksta, koriste se md5, SHA1, SHA256 algoritmi

Slučajni odabir imena

Slučajnih odabir muških ili ženskih imena sa liste

IBAN Kalkulator

IBAN kalkulator za izračun iban broja iz žiro računa. Hrvatski IBAN sastoji se od 21-nog alfanumeričkog znaka i jedinstveni je identifikator računa klijenta

Bitcoin

Bitcoin cijena prema američkom dolaru i kako ga rudariti

Konvertor

Kalkulator mjernih jedinica, pretvara kilometre, milje, nautičke milje, feets