Tragač zemljopisne širine i dužine

"Širina" (kratica: Lat.)  je kut između ekvatorijalne ravnine i ravne linije koja prolazi kroz tu točku i kroz središte Zemlje. [Linije koje spajaju točke iste geografske širine prate kružnice na površini Zemlje koje se nazivaju paralelama, jer su paralelne s ekvatorom i jedna s drugom. Sjeverni pol je 90° N; Južni pol je 90° S. Paralela zemljopisne širine od 0° označena je ekvatorom, temeljnom ravninom svih geografskih koordinatnih sustava. Ekvator dijeli globus na sjevernu i južnu hemisferu.

"Geografska dužina" (kratica: Long., ili lambda) je kut istočno ili zapadno od referentnog meridijana prema drugom meridijanu koji prolazi kroz tu točku. Svi meridijani su polovice velikih elipsa (koje se često nazivaju velikim krugovima), koje se spajaju na sjevernom i južnom polu. Meridijan Britanskog kraljevskog opservatorija u Greenwichu, na jugoistoku Londona, u Engleskoj, međunarodni je početni meridijan. 

Kombinacija ove dvije komponente određuje položaj bilo kojeg mjesta na površini Zemlje, bez obzira na visinu ili dubinu. Vizualna mreža na karti koju čine linije zemljopisne širine i dužine poznata je kao gratikula. Polazišna/nulta točka ovog sustava nalazi se u Gvinejskom zaljevu oko 625 km južno od Teme u Gani, mjesta koje se često smiješno naziva Null Island.

latlng

Za prikaz zemljopisne širine i dužine kliknite na kartu

Kriptovalute

Kriptovalute su decentralizirane valute koje se koriste za elektronske transakcije.

Tjedan u godini

Izračun tjedna u godini za odabrani datum i kalkulator za zbrajanje dana za uneseni datum

Kn u Eur

Konvertor kuna u eure po fiksnom tečaju od 7,53450

Prijestupne

Kalkulator prijestupne godine, za unesenu godinu računa se broj dana

Digitalni kalkulatori

Digitalni kalkulatori su neizostavni pomagači u svakodnevnom životu, koji su značajno olakšali rad s matematičkim izračunima.

Boje

Kalkulator boje rgb u hsl, hex, cmyk - cijan, magenta, žuta i ključ (crna)

Stepenice

Kalkulator za izračun konstrukcije stepenica, izračunava visinu stepenice i širinu gazišta

Kombinacije

Kalkulator kombinacija izračun mogućih kombinacija uzimanjem uzorka stavki iz većeg skupa