Kalkulator boja

CMYK model boja (također poznat kao procesna boja ili četiri boje) model je suptraktivne boje, baziran na CMY modelu boja, koji se koristi u ispisu u boji, a također se koristi za opisivanje samog procesa tiska. CMYK se odnosi na četiri ploče s tintom koje se koriste u ispisima u boji: cijan, magenta, žuta i ključ (crna).

CMYK model djeluje tako da djelomično ili potpuno maskira boje na svjetlijoj, obično bijeloj pozadini. Tinta smanjuje svjetlost koja bi se inače reflektirala. Takav model naziva se subtraktivan jer tinte od bijelog svjetla "oduzimaju" crvenu, zelenu i plavu boju. Bijelo svjetlo minus crveno daje cijan, bijelo svjetlo minus zeleno daje magenta, a bijelo svjetlo minus plavo daje žuto.

U modelima aditivnih boja, kao što je RGB, bijela je "aditivna" kombinacija svih svjetala primarne boje, crna je odsutnost svjetla. U CMYK modelu je suprotno: bijela je prirodna boja papira ili druge pozadine, crna je rezultat pune kombinacije tinte u boji. Kako bi se uštedjeli troškovi tinte i dobili dublji crni tonovi, nezasićene i tamne boje se proizvode korištenjem crne tinte umjesto kombinacije cijan, magenta i žute

 


c: %
m: %
y: %
k:
 

cmyk01

Boje su nešto što nas okružuje svakodnevno i one imaju neizmjerni utjecaj na naš život. Boje su jednostavno zbir valova svjetlosti koji se percipiraju kroz naš vid. One imaju sposobnost da izazovu emocije, asocijacije i osjećaje, a njihova upotreba u umjetnosti, dizajnu i svakodnevnom životu potvrđuje njihovu moć.

Boje su sastavni dio kulturnog naslijeđa. Različite kulture imaju različite značenja za boje, a upotreba boja može imati simbolički i duhovni značaj. Na primjer, crvena je često povezana s ljubavlju u zapadnoj kulturi, dok je u istočnjačkim kulturama povezana s srećom. Plava se često povezuje s nebeskim i mirom, dok žuta simbolizira sunce i snagu.

Boje imaju i praktičnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Na primjer, na prometnicama se koriste boje kako bi se upozorilo vozače i pješake na opasnost. Crvena i žuta boja se koriste za signaliziranje opasnosti, dok zelena signalizira dozvoljeni tijek prometa.

U umjetnosti, boje su neophodne za izražavanje stanja duha, emocija i misli. Uslijed toga, boje su često korištene u slikarstvu, crtežima, dizajnu i drugim oblicima umjetnosti. Korištenje boja može izazvati različite reakcije kod promatrača, a sam izbor boja može odrediti raspoloženje i atmosferu rada.

Na kraju, boje su nešto što nas okružuje svuda i one imaju važnu ulogu u našem životu. One su dio kulturnog naslijeđa, imaju praktičnu ulogu i neophodne su za izražavanje emocija i misli u umjetnosti. Boje su stvarnost koja nas obasipa i one imaju sposobnost da nas dotaknu u dubinu duše.

Boje su važan aspekt digitalnih uređaja, poput računala, pametnih telefona i televizora. U digitalnom svijetu, boje se prikazuju korištenjem RGB sustava, što znači da se svaka boja prikazuje kombinacijom crvene, zelene i plave svjetlosti. Ovaj sustav se koristi zato što su tri primarne boje dovoljne za stvaranje bilo koje boje u spektru.

Uređaji koriste takozvane "kalibrirane boje" kako bi se osiguralo da se boje što točnije prikazuju na ekranu. Ova kalibracija omogućuje da se boje prikazuju ispravno, bez obzira na različite uvjete svjetlosti i okolišne uvjete.

Međutim, iako se boje u digitalnom svijetu prikazuju pomoću RGB sustava, one se često razlikuju od stvarnih boja koje vidimo u svijetu oko nas. Ova razlika se može pripisati različitim kvalitetama ekrana i tehnologijama korištenim za prikaz boja.

U svjetlu digitalnog doba, korištenje boja u digitalnom svijetu postalo je sve važnije. Ono što je nekada bilo samo tehnološko pitanje, sada postaje ključno pitanje dizajna i kreativnosti. Korištenjem boja, dizajneri i umjetnici mogu stvoriti različite atmosfere, osjećaje i emocije u svojim radovima.

Zaključno, boje su važan aspekt digitalnog svijeta i njihovo korištenje omogućuje da se stvore različiti efekti i osjećaji u digitalnom svijetu. Unatoč nekim ograničenjima, boje se koriste za stvaranje različitih doživljaja u digitalnom svijetu, a njihova važnost će samo rasti u budućnosti.

AMOLED tehnologija

AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) tehnologija je vrsta tehnologije zaslona koja se koristi u digitalnim uređajima, poput pametnih telefona, tablet računala i televizora.

AMOLED tehnologija se temelji na principu upotrebe organičkih elektroluminescentnih dioda (OLED) za stvaranje svjetla koje se koristi za prikaz slike na zaslonu. Razlika između AMOLED-a i drugih tehnologija OLED-a je u tome što AMOLED koristi aktivnu matricu za upravljanje svjetlošću u svakom pikselu. Ova aktivna matrica omogućuje precizno upravljanje svjetlošću svakog piksela, što rezultira živim i jasnim bojama na zaslonu.

AMOLED zasloni također imaju veliku prednost u odnosu na druge tehnologije zaslona zbog njihove sposobnosti da pojedinačne piksele upale ili ugase. To znači da crne boje na AMOLED zaslonima stvarno postaju potpuno crne, što rezultira većim kontrastom i preciznijim prikazom boja.

Ukupno, AMOLED tehnologija je napredna tehnologija zaslona koja pruža jasne i žive boje, visok kontrast i precizno upravljanje svjetlošću. Zbog svojih prednosti, AMOLED tehnologija je sve popularnija u digitalnom svijetu i široko se koristi u različitim digitalnim uređajima.

 

Centrifugalna

Kalkulator za izračun centrifugalne sile, formula je F=m*v*v/r

Znakovi horoskop

Kalkulator horoskopskih znakova po datumu rođenja

Vješala

Cilj igre je pogađanje riječi klikom na slova , potrebno je pogoditi pojam koji se traži

Volumen kvadra

Kalkulator za izračun volumena kvadra u centimetrima, metrima kubnim i litrama

Gustoća

Gustoća je omjer mase i volumena, izračunajte gustoću tvari pomoću kalkulatora

Kalkulator razlomaka

Kalkulator za zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje razlomaka i pretvaranje decimalnog broja u razlomak

Konvertor

Kalkulator mjernih jedinica, pretvara kilometre, milje, nautičke milje, feets

Volumen

Volumen kugle formula je V=4/3*r^3*pi gdje je r upisani radius