Kalkulator boja

CMYK model boja (također poznat kao procesna boja ili četiri boje) model je suptraktivne boje, baziran na CMY modelu boja, koji se koristi u ispisu u boji, a također se koristi za opisivanje samog procesa tiska. CMYK se odnosi na četiri ploče s tintom koje se koriste u ispisima u boji: cijan, magenta, žuta i ključ (crna).

CMYK model djeluje tako da djelomično ili potpuno maskira boje na svjetlijoj, obično bijeloj pozadini. Tinta smanjuje svjetlost koja bi se inače reflektirala. Takav model naziva se subtraktivan jer tinte od bijelog svjetla "oduzimaju" crvenu, zelenu i plavu boju. Bijelo svjetlo minus crveno daje cijan, bijelo svjetlo minus zeleno daje magenta, a bijelo svjetlo minus plavo daje žuto.

U modelima aditivnih boja, kao što je RGB, bijela je "aditivna" kombinacija svih svjetala primarne boje, crna je odsutnost svjetla. U CMYK modelu je suprotno: bijela je prirodna boja papira ili druge pozadine, crna je rezultat pune kombinacije tinte u boji. Kako bi se uštedjeli troškovi tinte i dobili dublji crni tonovi, nezasićene i tamne boje se proizvode korištenjem crne tinte umjesto kombinacije cijan, magenta i žute

 


c: %
m: %
y: %
k:
 

cmyk01